dinsdag 22 juli 2008

DE ULTIEME ‘ENERGY DRINKS’-VERGELIJKINGSTEST

Als groot liefhebber en afnemer van ‘stuiterdrank’ vond ik het tijd worden voor de ultieme vergelijkingstest. Naast het alom bekende Red Bull zijn er zoveel drankjes op de markt: C1000, AH, Jumbo en zelfs de Aldi hebben een huismerkdrankje. De prijzen verschillen behoorlijk. Maar hoe zit het met de kwaliteit? En wat zit er nou eigenlijk in zo’n drankje? Laboratoire Insanité zocht het voor je uit. Er zijn 10 merken getest. Achter de merknaam staat waar het drankje te koop is, een smaakomschrijving, de prijs in € en het eindcijfer.

Highway (C1000 huismerk / topsmaak, heel fruitig, tintelend en fris / 0,30 / 10)
Red Bull (overal / volle smaak, de echte frambozenkauwgom sensatie / 1,21 / 9)
Power Booster (Kruidvat huismerk / ‘nepper’ die de smaak van Red Bull het dichtst nadert / 0,39 / 9)
Energy Slammers (Jumbo huismerk / topsmaak, volle afdronk / 0,29 / 9)
Blue Bastard (o.a. Jumbo / zachter van smaak / 0,35 / 8)
Golden Power (Aldi huismerk / lekker fris, maar stuk wateriger / 0,29 / 7)
V (AH / combi tussen vruchtendrank en energy drink / 0,85 / 7)
Red Bull sugar free (overal / de bekende aspartaamsmaak / 1,21 / 4)
Rodeo sugar free (AH / zelfde laken en pak / 0,36 / 4)
Bullet sugar free (o.a. Jumbo / DSM op je tong / 0,50 / 4)

Conclusie
Laat het allereerst duidelijk zijn dat het hier om mijn bescheiden mening gaat. Over de sugar free drankjes kan ik kort en bondig zijn: niet te zuipen! Wat betreft de ‘regulars’ proef je dat de verschillende smaken heel dicht bij elkaar liggen (m.u.v. ‘V’). Mijn absolute favoriet is ‘Highway’, bij dit drankje is de prijs-kwaliteitverhouding optimaal. Ben je echter merk- en imagogevoelig dan blijft Red Bull nummer 1, en eerlijk is eerlijk, het blijft natuurlijk de ‘oersmaak’ en is overal verkrijgbaar.
Cafeïnebom van stierenballen? De mythe en de waarheid
Als huidige marktleider (70% van de totale markt) is Red Bull de meest bekende en wereldwijd meest gedronken energy drink. Red Bull werd in 1987 op de markt geïntroduceerd en komt uit Oostenrijk, waar Dietrich Mateschitz het adapteerde van het Thaise drankje ‘Krating daeng’ (wat zich naar het Engels vertaalt als Red Bull). Het drankje werd meteen een mythe en tot op de dag van vandaag zijn er legio ‘kenners’ die menen te weten dat het drinken van één blikje Red Bull gelijk staat aan het drinken van 32 koppen koffie. Ook de fabel dat taurine gemaakt wordt van stierenballen lijkt maar niet uitroeibaar.

Laat ik mij richten op de waarheid. Wat zit er nu echt in?
Taurine Eén blikje energy drink bevat 1000 mg taurine. Taurine is een conditioneel essentieel aminozuur. Het is een lichaamseigen stof die hoofdzakelijk aanwezig is in de spieren, de hersenen, het hart en in het bloed. Een persoon van 70 kilogram heeft al ongeveer 70 gram taurine in het lichaam. Of, anders gesteld, een persoon van 70 kilogram heeft in zijn lichaam 70 maal meer taurine dan in één blik energy drink zit. Taurine is ook aanwezig in de dagelijkse voeding (schaaldieren, vis, gevogelte) en in heel wat babyvoeding. Glucuronolactone Eén blikje energy drink bevat 600 mg glucuronolactone. Glucuronolactone is een koolhydraat, een soort van suiker. Het is een lichaamseigen product dat wordt aangemaakt uit glucose. Het zit ook in voedingsmiddelen zoals granen en rode wijn. Cafeïne Cafeïne zit in veel voedingsmiddelen zoals koffie, thee of chocolade. Een blikje energy drink bevat 80 mg cafeïne. Dit is ongeveer het equivalent van een kopje filterkoffie. Cola bevat ongeveer 35 mg cafeïne per blikje van 33 cl. Cola Light heeft een hoger cafeïnegehalte van ongeveer 47 mg per blikje van 33 cl. B-vitaminen B-vitaminen spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling, zoals het opbouwen en afbreken van koolhydraten, vet en proteïne. B-vitaminen hebben ook bewezen mentale en fysieke prestaties te ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van energy drinks?
Vergroot het prestatievermogen. Verhoogt de concentratie en de reactiesnelheid. Verbetert de alertheid. Helpt om je energieker te voelen. Stimuleert de stofwisseling. Taurine en glucuronolacton zijn twee stoffen die in het lichaam zelf voorkomen. Het zijn belangrijke stofwisselingstransmitters. Onder invloed van stress, forse inspanningen en het milieu kan er een gebrek aan deze stoffen optreden. Met energy drinks vul je deze stoffen aan. Zij zorgen dat de schadelijke stoffen die zijn ontstaan snel weer worden afgebroken. Energy drinks activeren de stofwisseling, de bloedsomloop en het centrale zenuwstelsel en voorzien het lichaam van bruikbare energie en vitamines. En oh ja, Red Bull is zelfs halal, koosjer en vegetarisch gecertificeerd.

Geen opmerkingen: