donderdag 14 augustus 2008

CD–recensie ‘Drop of d’r oonder’- Pikkatrillaz - 2008

Eerlijkheid gebiedt mij te bekennen dat ik vóór deze cd niet bekend was met het werk van de dialecthoppers oet Mestreech. In de vooraankondiging had ik al vermeld dat ik ‘sjevraoje’ had bij het beluisteren van de cd en nu ik de muziek en teksten wat dieper op me heb laten inwerken vertoont mijn huid nog steeds gelijkenissen met een kale kippenkont: dit is echt een topper! Eigenlijk is de cd verplichte kost voor iedere rechtgeaarde Sjeng en/of liefhebber van hiphop. ‘Drop of d’r oonder’ verdient een plaatsje tussen je collectie cd’s van Andre Rieu, Erwin Brepoels, Benny Neyman, Run DMC, Osdorp Posse en Dr. Dre. De vijf rappers getuigen van talent, muzikaliteit en originaliteit. Je ligt werkelijk in een deuk bij de herkenbare ‘Mestreechse slang’. De teksten zijn doorspekt met humor en een realistische kijk op het leven. Een gezonde dosis zelfspot ontbreekt ook niet, samen met de originele samples vormt het een meesterwerkje. De cd bevat 14 nummers met een totale speelduur van 54.45 minuten. En dat voor het sympathieke bedrag van €15,-. Waar wacht je nog op? Haast je naar Van Leest of bestel hem via info@pikkatrillaz.nl. Ik zal enkele nummers die ik eruit vind springen eens nader ontleden.

Volksfigure: het meest toegankelijke en hitgevoelige nummer waarin de Pikkatrillaz zich afvragen waar toch die volksfiguren van vroeger gebleven zijn. Soms weggepoetst door het ‘Sjiek en Sjoen-beleid’ van de gemeente? Kicken ook die ‘Appelleseenewals’ van Vroegop geüpdatet terug te horen.

Ederein heet ziene eige Ingel: in dit nummer geven de gasten je een kijkje in hun leven en de daarbij behorende hindernissen: “Iedereen heeft een engel, geef het nog niet op. Die schiet je te hulp, helpt je er bovenop”. En dan in het ‘Sjengs’ natuurlijk ;-)

Aw buurte aander tije: mijn absolute favoriet! Toptekst, scherp en maatschappelijk geëngageerd, de afwisseling met de lieflijke sample van Johnny Blenco, is subliem. Dit nummer is het bewijs van de volwassenheid van de Pikkatrillaz als rap-act.

Wieniehorewilmoemavoele: what the f*ck? Rotterdam Terror Corps meets ‘Drop it like it’s hot’? Nummer ligt lekker in het gehoor en heeft absoluut hitpotentie. Gewaagd ook die ‘snuifgeluiden’ als intro. “Ghettosterren? Joa in mien roet!”

Geen opmerkingen: