zaterdag 2 augustus 2008

Interview met Pikkatrillar Bas 'Bef' Siersema

Laboratoire Insanité zal vanaf nu geregeld interviews plaatsen met BL’ers (bekende Limburgers). Mensen die iets bij te dragen hebben aan de Limburgse cultuur, mensen die hun beroep of hobby uitvoeren met liefde en passie, kortom mensen die écht iets te vertellen hebben. Degene die de eer heeft de spits af te bijten in deze reeks is Bas ‘Bef’ Siersema, één van de mannen van dialect rapgroep ‘Pikkatrillaz’.

Q Waarschijnlijk voor de duizendste keer, maar nog één keer dan, wat betekent jullie naam?
A Tja, inderdaad is dit de meest gestelde vraag. Het woord an sich heeft geen betekenis, het is een niet bestaand woord. Toen we als groep net begonnen hadden we nog geeneens een naam, tijdens het drukken van onze eerste cd slingerde één van de leden een andere als scheldwoord 'pikketriller' naar zijn hoofd. Dit woord was zo hilarisch dat we besloten het vanaf toen als groepsnaam te gaan gebruiken. Het blijkt trouwens nogal lastig te zijn onze naam goed te spellen en uit te spreken. Zo zijn we wel eens aangekondigd als de Piekatriljas (op zijn Spaans).

Q Als we dan toch met naamsverklaring bezig zijn, hoe verdient iemand de nickname ‘Bef’?
A Laten we het bij de gekuiste versie houden: tijdens mijn middelbare schoolperiode is deze bijnaam spontaan ontstaan. Was het eerst nog ‘Befke’, later werd het ‘Bef’. Toen ik mij begon te interesseren voor graffiti heb ik deze nickname gelijk geadopteerd als ‘tag’ en hem nooit meer afgeworpen.

Q Sinds wanneer bestaan de Pikkatrillaz?
A Wij zijn negen jaar geleden opgericht (1999). Waren we toen nog met 6 leden, de laatste jaren zijn we met zijn vijven. Vijf vrienden uit De Heeg en Malberg die allen de liefde voor muziek deelden en delen. Alleen ik ben nog trouw gebleven aan mijn ‘barrio’ en woon nog in De Heeg, de andere jongens zijn inmiddels elders over Maastricht e.o. uitgevlogen.

Q Wat zie je als jullie grootste succes? Waar ben je het meest trots op?
A Toch in de eerste plaats op het feit dat we als groep al negen jaar samen zijn. In die negen jaar hebben we 9 cd’s uitgebracht. Hoogtepunt muzikaal gezien was toch zeker de ING Oeuvreprijs voor het Limburgse Lied, welke ons in 2003 op een buitenpodium in Venlo werd uitgereikt. ‘Gruuts’ ben ik ook op de gezamenlijke releases met gearriveerde carnavalsgroepen als Ziesjoem, Zoeper, Beppie Kraft, Frans Theunisz en Johnny Blenco. We hebben twee keer de Zoepkoel gedaan (2003 en 2004). In 2004 zijn we herhaaldelijk op radio 3FM gedraaid, we hebben inmiddels al 5 Limbo Top 10-noteringen te pakken, zijn in 2005 drie maal op de nationale tv geweest en in datzelfde jaar heeft Claudia de Breij ons de VARA Live song for Bush Award uitgereikt (n.a.v. Bush’ bezoek aan begraafplaats Margraten, waar wij overigens als enige een ‘tegenlied’ hadden ingezonden). In 2006 hebben we door Nederland getourd met de Osdorp Posse en gespeeld tijdens het 20-jarig jubileumconcert van Rowwen Hèze, waarvoor we speciaal hun nummer ‘Lucht’ hadden vertaald naar het nummer ‘Loch’. Trots vult ook mijn hart wanneer ik aan ons laatste ‘kindje’ denk: Drop of d’r Oonder, verreweg het beste wat we ooit hebben gereleast.

Q Hoeveel optreden per jaar hebben jullie en waar overal?
A Rond de 50 à 60 optreden. Je komt ons in heel Limburg tegen.

Q Hoe zijn jullie te boeken?
A Aangezien wij self supporting zijn kun je ons rechtstreeks boeken via onze website. Een standaard set duurt ongeveer 30 à 40 minuten en kost € 250,- (en een kratje bier ;-).

Q Waar zijn jullie op korte termijn te bewonderen?
A Volgende week (week 32) zijn we live te bewonderen op L1 en TV Hasselt, enkele dagen later geven we een show weg op Knastercross te Geulle.

Q Waar is jullie nieuwe full lenght cd ‘Drop of d’r Oonder’ te koop?
A De cd-release was op 9 mei jongstleden, vanaf juni is de cd te koop bij Van Leest (in heel Limburg), bij Muziekland (winkelcentrum Brusselse Poort), natuurlijk via onze website en tijdens concerten. De cd kost € 15,- (via de site www.myspace.com/debeatshop kun je nu profiteren van de speciale zomeraanbieding: T-shirt + cd voor € 20,-, i.p.v. normale prijs € 27,-). Onze platenmaatschappij RE Music is op dit moment nog in onderhandeling met de Free Record Shop en Media Markt om ook daar onze cd in de schappen te krijgen).

Q Wat verwachten jullie van de nieuwe cd en vanwaar die enigszins fatalistische titel?
A We hebben veel tijd, creativiteit en energie in onze laatste cd gestoken. Iets wat zich ook duidelijk laat horen. We hebben een promotie- en distributiedeal met RE Music waardoor we bij een veel breder publiek onder de aandacht worden gebracht. Deze aandacht creëert een enorme spin off. We zijn ervan overtuigd de reguliere oplage van 500 cd’s te zullen overstijgen. ‘Drop of d’r Oonder’ is niet zomaar een lukraak gekozen titel. Deze cd is een testcase voor onszelf. Kunnen we een divisie hoger gaan spelen, gaan de middelgrootte en grootte zalen in het clubcircuit ons nu boeken?. Op deze vragen moet deze cd antwoord gaan geven. Bovenal blijven we een vriendenclub en blijft plezier in wat we doen het allerbelangrijkste. Zo vieren we volgend jaar ons tweede lustrum.

Q Gaan jullie de lege plek die Zoeper heeft achtergelaten innemen?
A Nee, dat denk ik niet. Wij zijn geen carnavalsact pur sang. Wij hebben als dialecthop-act een eigen plek verworven. Feit is wel dat wij carnaval een warm hart toedragen.

Q Hebben jullie last van ‘copycats’, acts die jullie na-apen?
A Nee, daar hebben we geen last van. Het is natuurlijk wel duidelijk dat verschillende ‘nieuwe sterren aan de horizon’ zwaar door ons geïnspireerd zijn. Ik noem dan als voorbeelden Rebzjie en Sjengremixes. Een groep waar wij zelf veel van verwachten is Flexxfit.

Q De discussie over het al dan niet een bedreiging voor de platenindustrie zijnde online services zoals LimeWire is niet nieuw. Hoe staan jullie hier tegenover?
A Positief! Hoe meer nummers van ons worden gedownload des te beter. Sterker nog, onze vorige cd was geheel gratis via onze website te downloaden. Een service waar wij overigens voor moesten betalen!

Tot zover de vragen. Wat me opviel tijdens het interview was de passie waarmee Bef (en ik neem aan dat dit ook voor de rest van de jongens geldt) over hun muziek sprak. Het feit dat ze werkelijk alles zelf doen (teksten, merchandising, clips, organiseren van festivals zoals Rechtstreeks uit het Zuiden, website) geeft aan dat dit meer dan een hobby is. Hun maatschappelijke geëngageerdheid is sterk ontwikkeld. Ze maken zich oprecht kwaad over de vergrijzing van Maastricht en het ontbreken van een bloeiende popcultuur, iets wat nou net nodig is om de jeugd voor de stad te behouden. Deze vijf gasten met een hart voor de Maastrichtse cultuur en het Maastrichtse volk missen in dezen vaak medewerking van de gemeente. Ze zijn overigens een stichting die zich als doel heeft gesteld: “meer acceptatie van dialectgebruik binnen eigentijdse muziek”. Mooi toch? Niet geld is hun drive, maar passie voor dialecthop.

N.B. Op korte termijn volgt hier een recensie van ‘Drop of d’r Oonder’. Laat ik alvast verklappen dat ondergetekende de nodige ‘sjevraoje’ had bij de eerste luistersessie… Kun je niet wachten, check dan eens www.pikkatrillaz.nl.

Geen opmerkingen: