donderdag 18 september 2008

DE ULTIEME COLA-VERGELIJKINGSTEST

‘We zijn in het jaar 1886. Locatie: Atlanta Georgia. Een apotheker met de naam John Pemberton staat op het punt om een drank te creëren die tegelijk verfrissend en verkwikkend is...’ Zo staat te lezen op de website van Coca Cola. We zitten nu in het jaar 2008 en Laboratoire insanité heeft een panel van cola-adepten samengesteld die zich gebogen hebben over de vraag wat de lekkerste cola is. Zijn de prijsverschillen tussen de merken cola even groot als de smaakverschillen?

MERK / WAAR VERKRIJGBAAR / PRIJS
Coca Cola
/ Overal / 1,42
‘O Lacy cola / Jumbo / 0,69
Pepsi cola / Overal / 1,19
River cola / Aldi / 0,52
C1000 Cola / C1000 / 0,71
Regular cola / AH / 0,71


CONCLUSIE
Niet verrassend en toch weer wel. Tijdens de test zijn alle colamerken vergeleken met Coca Cola, wat toch de ‘oercola’ is. Opvallend is dat de ‘copycats’ de smaak van Coca Cola erg dicht naderen. Alleen Pepsi (zoeter) heeft duidelijk een andere smaakcompositie. Wanneer de dranken goed gekoeld en 'strak' van de koolzuur staan is het verschil miniem, de smaakverschillen zijn duidelijker aanwezig wanneer de drank lauw is en de prik eruit verdwenen is. Met name het eigen merk cola van AH komt heel dicht bij Coca Cola in de buurt, zou geen weddenschap met een 'blind test' aandurven. Dieptepunt qua smaak was River cola van de Aldi, die een vieze aspartaamsmaak heeft. Dus Coca Cola scoort nummer 1, maar is verreweg het duurst, dus laat je je leiden door je smaakpapillen of door je portemonnee?

N.B. Aan de uitslag mogen geen rechten worden ontleend, het betreft hier pure subjectiviteit ;-). De weergegeven prijzen zijn exclusief statiegeld uitgaande van een 1.5 L fles.

P.S. Wil je maatschappelijk verantwoord cola drinken dan kun je terecht bij het merk Mecca-Cola (overigens zeer goed binnen te houden, noot redactie) verkrijgbaar bij je plaatselijke moskeewinkel. Dit Arabische alternatief schenkt een vast percentage van zijn opbrengst aan ‘de Palestijnse zaak’…

DE OORSPRONG VAN COLA
In 1886 stelde Pemberton te Atlanta USA de ingrediënten voor cola samen. Jaren daarvoor had hij meegevochten in de Burgeroorlog en was aan zijn been gewond geraakt met ondraaglijke pijn als gevolg. De combinatie van zijn kennis, als dokter en als apotheker, en de vervelende pijn in zijn been, zetten hem aan tot de ontwikkeling van een nieuwe drank, een wonderfrisdrank die tegelijk verkwikkend en verfrissend zou zijn. Elke dag ging hij op zoek naar zijn perfecte ingrediënten tussen de vele exotische kruiden en specerijen die er werden uitgeladen aan de dokken. En dan, op een dag in mei 1886, creëerde hij in zijn werkplaats het eerste mengse. De door hem ontwikkelde formule is in nevelen gehuld. Er gaan verhalen dat zelfs zijn eigen kinderen de exacte ingrediënten van dit recept niet kenden. Anderen beweren dan weer dat hij grote hoeveelheden ongebruikte specerijen bestelde, alleen maar om verwarring te zaaien bij zijn concurrenten. Natuurlijk is een aantal van de ingrediënten gewoon terug te vinden op de zijkant van elk flesje Coca-Cola. Maar wat je er niet op zult vinden is het exacte mengsel van exotische plantenextracten uit de hele wereld. Dit blijft tot op de dag van vandaag misschien wel de bekendste geheime formule ter wereld. Het geheime ingrediënt in Coca-Cola is een combinatie van verschillende natuurlijke smaakstoffen die samen 7X worden genoemd. De geheime formule wordt bewaard in een bankkluis in Atlanta in de staat Georgia. Belangrijke ingrediënten zijn in ieder geval vanille, kaneel, water en citroen.

Aanvankelijk bevatte Coca Cola een extract van de kolanoot (zaad van de kolaboom uit Zuid-Amerika), hieraan ontleend het drankje ook zijn naam. Coca werd toegevoegd vanwege het hoge cafeïnegehalte die het drankje deden verkopen als een medicijn en genotsmiddel tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid: een tonicum. Onder druk van de overheid werd dit ingrediënt in het begin van de 20ste eeuw weggelaten. Tegenwoordig bevat cola slechts een fractie aan cafeïne in vergelijking met bijvoorbeeld koffie.

Geen opmerkingen: