dinsdag 9 september 2008

Een interview met Odin Wijnhoven a.k.a. Batteraof en Luc van Lijf a.k.a. Koejong. Is er lever na Zoeper?

Nadat Bas ‘Bef’ Siersema van de Pikkatrillaz de kop heeft afgebeten, waren het nu de mannen van Zoeper, de hélste feesbénd vaan Limburg, die aan de gevoelige tand werden gevoeld. Tien vragen, weinig bedenktijd en een lekkere pot bier leidden tot het volgende resultaat.

Q Hoe zit het ook alweer? Het begin en het einde.
A Het ontstaan van de groep ligt bij carnaval 1998 tijdens een concertavond in het toenmalige café Cretz & Co op de Tongersestraat. Na een live-avond met een line-up van punk- en hardcorebands zijn we spontaan op het podium carnavalsnummers met een ‘hardrocksausje’ gaan overgieten. Rond carnaval 1999 hebben we de knoop doorgehakt en de feesbénd gevormd. Eerst met meerdere mensen, uiteindelijk zijn we met zijn vieren overgebleven. De eerste single hebben we op de zolder van Kevin opgenomen, met een ronkende wasmachine als achtergrondsound. Het nummer ‘Ich bin in de kaffee gebore’ sloeg meteen aan en gemotiveerd door dat succes en het plezier dat we samen hadden zijn we verder ‘aon de geng’ gegaan. Het doek viel op de laatste zaterdag voor carnaval 2008 tijdens de Vastelaoftrap op de Vrijthof. Een ‘hinnevelmoment’, de kou was om te snijden, maar de Vrijthof stond bomvol, de mensen kwamen massaal de warme cafés uitgestroomd om ons een laatste eer te bewijzen…

Q Missen jullie Zoeper?
A Zeker, absoluut. Iets waar je bijna tien jaar lang intensief mee bezig bent, daar moet je als het ware van afkicken. Net zoals de vele pannen bier die we in die tien jaar hebben verstouwd. Zoeper was toch ons kindje dat werd opgevoed door vier papa’s. We zien elkaar nog geregeld, was dat in de Zoepertijd praktisch dagelijks, nu is dat wekelijks, Joie de Vivre is ons verzamelpunt waar we nog geregeld toosten op ‘the good old days’ ;-)

Q Queen deed het, The Police deden het, Zoeper doet het? Een comeback?
A Dat valt nooit uit te sluiten… Voorlopig echter niet, het is heerlijk niets te hoeven. Maar ook bij ons kruipt het bloed waar het niet gaan kan. We krijgen overigens nog geregeld aanbiedingen, vooral voor optredens op bedrijfsfeesten en van cafés uit Midden-Limburg. Zo kregen we daags naar onze laatste show op het Vrijthof een aanbod van een café uit Roermond. Een flinke zak duiten, opgehaald met limo, diner, de hele rataplan. Hebben we niet gedaan, uit principe, klaar is klaar! Trouwens onze site is nog steeds online…

Q Batteraof, Koejong, wat moet een mens doen om zo’n naam te verdienen?
A Die roepnamen zijn als een grap begonnen. Net zoals ‘echte’ artiesten gaven wij elkaar onderling ook bijnamen, oude Mestreechse roepnamen. De andere twee heten Gamin en Vluupik. De naam Zoeper is lekker ambigu (red. meerdere betekenissen voor één en hetzelfde woord). Met Duits accent wordt het ‘super’, op zijn Maastrichts 'iemand die zuipt'. In België werden we vaak aangekondigd als De Zoepers. Tja, zo’n naam moet je dan ook waarmaken.

Q Tien jaar muziek maken en optreden, rijk geworden?
A Ja! Stinkend rijk, van ervaringen welteverstaan. We hebben in al die jaren in totaal zo’n 8.000 cd’s verkocht, van de eerste single werden meteen 1.000 stuks verkocht. Omdat we altijd veel tijd en geld in de cd’s staken, we probeerden iedere keer een hebbedingetje te maken, investeerden we al ons verdiende geld in opnames. We hebben kansen gehad om ‘commercieel te gaan’, maar dan hadden we ons repertoire/dialect moeten aanpassen om zodoende ook buiten de provincie op te treden. We hebben wel altijd genoeg geld verdiend om de drankrekening te betalen.

Q Hebben jullie wat met (Maastrichtse) dialectmuziek?
A Nou, eigenlijk niet nee. Er zijn geen dialectartiesten waar we warm van worden. We zijn allen veel met muziek bezig, maar dan echt wel andere genres, denk aan jazz, hardcore, rap en ska. Thuis luisteren we echt niet het hele jaar door naar carnavalsmuziek of zo. Begrijp ons niet verkeerd: we kunnen met alle artiesten binnen het wereldje door één deur. In de beginjaren werden we vaak meewarig aangekeken omdat we verandering brachten. We wilden dan ook het jongere publiek meer bij carnaval betrekken. Op den duur viel ons op dat collega-artiesten vaker voor de ‘hardere’ stijl gingen, voor ons een bevestiging dat ze beter naar hun doelgroep luisterden en dat onze muziek bij het publiek aansloeg.

Q Is er nog lever na Zoeper?
A Meer lever zelfs! Onze levers zullen vast en zeker meer opgezwollen zijn dan in de pre-Zoepertijd. Onze bierconsumptie lag hoog, we waren dan ook boven alles een vriendenkliek die met hun act de drankrekening probeerden te betalen. Vergis je trouwens niet in de hoeveelheid bier die we uit het publiek kregen aangeboden. Aangezien wij netjes zijn opgevoed, keken we een gegeven paard niet in de bek! Hoogtepunt was toch wel die zaterdag in 2003. We waren voor de eerste keer geboekt voor de Zoepkoel. Met eigen bus reden we, het interne systeem nog lam van de vorige nacht, naar Venlo. Daar aangekomen hadden we vijf trays bier meester gemaakt. Strontzat stonden we op het podium, acterend op de automatische piloot, geen mens die iets in de gaten had. Na Venlo hadden we nog zeven optredens voor de boeg verdeeld over Maastricht en Midden-Limburg. Laat in de nacht eindigde een dag vol bier en plezier, in comateuze toestand hebben we het nest opgezocht.

Q Zoeper, luistermuziek of kijkband?
A 100% kijkband. Onze kracht waren de liveoptredens. Energie, humor, synergie, op het podium lukte alles en waren we één team. Wij waren geen band met een avondvullend programma en maakten zeker geen cd’s voor de zondagochtend. Zoeper moest je beleven, niet beluisteren. Zo hebben we in al die jaren slechts twee keer geoefend, de choreografie ontstond spontaan op de bühne.

Q Wat is het hardnekkigste gerucht over jullie stoppen?
A Dat we onderling ruzie hebben! We worden horendol van iedereen die vraagt waarom we zijn gestopt. Kijk de reden is simpel, we zijn op ons hoogtepunt gestopt. Voor ons maakte de spanning plaats voor routine, je blijft hoe dan ook binnen een beperkt circuit rondjes draaien. Daarbij hebben we nooit de intentie gehad ‘fulltime’ artiesten te zijn. Wil je groter worden dan heeft dat consequenties voor je sociaal leven en maatschappelijke carrière.

Q Wat was/waren de hoogtepunten Zoeper?
A Hét hoogtepunt is dat we altijd de regie in eigen hand hebben gehouden, werkelijk alles regelden we zelf. Zoeper bestond ook niet uit vier, maar uit vijf bandleden. D’n Duitendeef was onze manager die alles regelde, wij waren verwende diva’s die op het podium alleen maar ons ‘ding’ hoefden te doen. Grappig was dat Bokkie Bokkie Bêh een heel eigen leven in Duitsland is gaan leiden, waar het een hit in de discotheken was. Als MVV-supporters lopen ons ook nog altijd de rillingen over de rug als onze MVV Medley uit de boxen in De Geusselt knalt, kom op, kom op, kom op, kom op, kom op, kom op, koooooom op! We zijn gedraaid op 3FM, zijn carnavalsband van het jaar geweest bij ‘Man bijt hond’, hebben de hoogste onderscheiding van De Tempeleers ontvangen en staan op de DVD ‘’t Sjoenste Leedsje (te bestellen via http://www.ppdocu.com/) om maar wat te noemen.

Tot zover de vragen. Het was mooi om te zien dat De Zoepers nog altijd een glimlach op de mond en een twinkeling in de ogen krijgen als ze over hun decennium ‘Zoepertje spelen’ praten. Wellicht gaat het ooit weer kriebelen en klinken nummers als ‘Oonkoontènt’ en ‘Oonder de plak’ als vanouds over de Vrijthof. Ik zal er in ieder geval niet treurig om zijn. Voorlopig zullen we het moeten doen met cd’s, via de webshop is nog kleine voorraad te bestellen. Mocht er iemand in het bezit zijn van oud fotomateriaal dan is dat van harte welkom. Via de website
http://www.zoeper.nl kan een mailtje worden gestuurd.

Geen opmerkingen: